De ce imbatranesc bateriile auto si cum poti prelungi viata bateriei

janta.ro

Legea lui Murphy mentioneaza ca un eveniment neplacut, daca se poate intampla in mai multe momente, se va produce atunci cand va cauza cele mai multe daune. Cand vine vorba de baterii auto, aceasta lege se aplica extrem de drastic. Nu de putine ori, conducatorii auto se regasesc in situatia in care, iarna, masina pe care o detin refuza sa porneasca din cauza bateriei auto ce nu mai detine suficienta sarcina pentru a porni motorul.

Motivul? Bateria auto s-a descarcat, fie din cauza unui consumator ramas pornit peste noapte, fie din cauza uzurii fizice datorata timpului de utilizare.

Ce se intampla cand bateriile auto imbatranesc?

In momentul in care materialul activ din placile interne ale bateriei auto nu mai pot sustine un curent de descarcare, bateria moare. In mod normal, o baterie auto comuna imbatraneste pe masura ce materialul de pe placile „plus” se erodeaza. Procesul de erodare apare ca urmare a ciclurilor repetate de expansiune si contractare datorate incarcarii si descarcarii din timpul functionarii.

Astfel, erodarea duce la pierderea capacitatii placilor si, de asemenea, la depunerea unui sediment de culoare maronie, numit „noroi”. Acesta se acumuleaza la baza bateriei, iar dupa un anumit nivel, poate duce la scurt-circuitul placilor dintr-o celula a bateriei. In momentul in care apare un scurt-circuit, bateria auto isi va pierde in totalitate capacitatea de a stoca energie si va „muri”.

In climatele calde, apar cauze suplimentare ale imbatranirii bateriilor. Printre acestea se enumera coroziunea metalica, flambajul placilor din celule sau pierderea apei care produce mediul necesar pentru electroliza. In zone cu temperaturi ridicate, statisticile arata ca pana la 50% din defectiunile premature la baterii sunt cauzate de pierderea apei si lipsa mentenantei periodice. Apa se pierde prin evaporare din cauza temperaturii ridicate, cat si prin supraincarcarea bateriei.

Incarcarea deficitara – atac la longevitatea bateriei auto

Acumulatori (baterii) auto In afara de elementele ce tin de internele bateriei auto, exista si alte procese care duc la imbatranirea prematura a bateriei. Una dintre cele mai comune cauze o reprezinta ciclurile de incarcare defectuoase. Cum se manifesta acestea?

O incarcare defectuoasa reprezinta fie procesul de incarcare al bateriei cu o tensiune mai mica sau mai mare decat intervalul specificat de producator, fie un flux de incarcare intermitenta, unde sursa de curent nu produce energie in mod constant. Alternatorul este sursa ce produce energie electrica si alimenteaza bateria in timp ce masina ruleaza. Daca alternatorul prezinta o dioda defecta, circuitul de incarcare va fi intrerupt, iar bateria auto se va descarca. Dioda defecta poate cauza descarcarea bateriei chiar si cand masina este oprita, ducand la imposibilitatea pornirii autovehiculului a doua zi.

Problemele privind incarcarea deficitara pot fi depistate si coectate prin reparatii sau inlocuire la service-uri autorizate. Daca problema este depistata in stadiile incipiente, exista sansa ca bateria auto sa poata fi salvata, nefiind necesar inlocuirea acesteia. Totusi, daca ciclul de descarcare a dus la golirea completa a celulelor, devine extrem de probabil ca si bateria auto a masinii sa necesite inlocuire.

Cum prelungiti viata bateriei auto?

Trebuie mentionat de la bun inceput ca viata unei baterii auto nu poate fi prelungita miraculos, si nicio baterie auto ce foloseste tehnologii actuale nu va rezista la nesfarsit. Mai devreme sau mai tarziu, devine absolut necesar ca bateria sa fie inlocuita cu una noua si perfect functionala.

Totusi, inainte de a ajunge la stadiul in care bateria auto trebuie inlocuita, iata cativa pasi simpli prin care actuala baterie auto poate beneficia de o durata de viata prelungita:

  • mentenanta corespunzatoare;
  • utilizarea unei baterii auto cu capacitate corespunzatoare;
  • folosirea unei baterii auto fara mentenanta.

Mentenanta corespunzatoare a bateriei auto

Asa cum am prezentat in cadrul acestei pagini, majoritatea fenomenelor ce scurteaza viata bateriei auto sunt direct legate de nivelul, periodicitatea si tipul de mentenanta efectuate. Se recomanda o verificare cel putin anuala a starii masini. Astfel, un mecanic autorizat are posibilitatea sa verifice nivelul de incarcare a bateriei, sa curete impuritatile si depunerile de pe bornele bateriei si sa completeze, daca este cazul, nivelul de lichid.

Utilizarea unei baterii cu capacitate corespunzatoare

Daca te afli in pozitia in care urmeaza sa achizitionezi o baterie noua, este foarte important sa te asiguri ca bateria auto noua ofera suficient curent de pornire si are o capacitate de stocare suficienta pentru a satisface nevoile energetice ale masinii. Verifica manualul masinii pentru a afla cati Ah (amperi-ora) necesita autovehiculul tau si care este curentul de pornire necesar. Alege o baterie cu valori egale sau mai mari decat acestea.

Atentie! Nu trece in cealalta extrema; o baterie auto cu o capacitate excesiv de mare peste cea impusa de producator nu va putea fi incarcata complet de catre alternator.

Foloseste o baterie auto fara mentenanta

Tehnologia moderna a permis constructia bateriilor auto de tip solid, care nu mai creeaza un mediu in lichid pentru a stoca energie electrica. Astfel, deoarece riscul de pierdere de lichid prin evaporatie sau fisurare a disparut, mentenanta prin completare nu mai este necesara. Bateriile auto fara mentenanta sunt in general mai scumpe, insa beneficiaza atat de o garantie prelungita, cat si de o durata de viata mai mare.

Atentie insa, bateriile auto fara mentenanta nu sunt compatibile cu unele autovehicule.

Intrebari frecvente (FAQ)

De ce sa cumparati online baterii auto?

Cumparand dintr-un magazin online aveti mai multe avantaje fata de un magazin clasic, dintre care amintesc doar cateva.
Un numar mult mai mare de modele decat intr-un magazin clasic.
Puteti studia in liniste si compara produsele si puteti cauta in liniste pe internet pareri despre acestea.
Comandati la orice ora doriti, magazinele online functioneaza 24 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica.
Produsele va sunt expediate acasa.
Aveti modalitati de plata diverse, de la plata securizata (online) cu cardul, pana la plata ramburs (ii platiti curierului care va aduce coletul).
Unele site-uri (eMAG este un exemplu) au un sistem de review-uri scrise de cei care au mai cumparat acelasi produs (folositi aceasta oportunitate, cautati si alte pareri pe net).
Legislatia romaneasca a stabilit pentru clientii persoane fizice dreptul de a returna produsele in termenul legal de 14 zile calendaristice (dar sunt multe magazine online care va permit sa returnati produsele intr-un timp mai lung). De exemplu, eMAG a marit acest rermen la 30 de zile.

Ce marci de baterii auto comercializeaza magazinele online prezentate in acest catalog online?

Oferta de acumulatori auto a acestor magazine online este foarte bogata, veti putea gasi baterii auto Varta, Rombat, Bosch, Powerdin, Dacia, Cobra, Magneti Marelli, Vemo, Exide, Banner etc.

Cum alegeti bateria auto?

Am dedicat o pagina din site pentru sfaturi care sa va ajute sa va alegeti bateria auto potrivita pentru masina dumneavoastra.

Cum se inlocuieste bateria auto?

Am realizat un scurt ghid pentru inlocuirea bateriei auto, el poate fi studiat pe site.

De ce imbatranesc bateriile auto si cum le poti prelungi durata de utilizare?

In site veti gasi informatii si despre imbatranirea bateriilor auto si modalitati de a le prelungi durata de utilizare.

4.7/5 - (3 votes)
Baterie auto - Ghid pentru inlocuirea bateriei auto