Baterie auto – Ghid pentru inlocuirea bateriei auto

janta.ro

Cand vine vorba de bateriile auto, durata de viata a acestora tinde, in functie de regimul de utilizare, intre 2 si 5 ani. Evident, sunt si exceptii, unde bateriile auto functioneaza fara probleme pentru pana la 7 sau 8 ani.  Este insa recomandat sa te orientezi catre o baterie auto noua, daca cea de pe masina se apropie de „varsta pensionarii”.

Credem ca aceste sfaturi de montare baterie auto se vor dovedi utile unora dintre dumneavoastra.

Nu de putine ori, bateriile cedeaza subit, astfel ca masina nu va mai porni din repaus. Solutia? Inlocuirea bateriei cu una noua, potrivita pentru autoturismul dumneavoastra.

Este important ca alegerea unei baterii auto noi sa fie facuta in mod documentat, pentru a folosi la maximum produsul achizitionat. Alegerea brandului, a tipului si a capacitatii bateriei joaca un rol critic in obtinerea rezultatului dorit de dumneavoastra.

Este recomandat sa nu se faca rabat la pret, in special datorita faptului ca discutam de un element cheie al oricarui automobil. Valoarea in bani a bateriei auto se amortizeaza eficient prin perioada indelungata de folosire, atunci cand se alege un produs de calitate.

Inlocuire baterie auto – scule necesare

Baterie auto Inlocuirea unei baterii auto se poate face acasa, in propriul garaj, nefiind o operatie complexa. Pentru marea majoritate a masinilor, necesarul de scule este reprezentat de:

  • un set de chei fixe;

  • surubelnita Philips;

  • surubelnita dreapta;

  • baterie auto noua.

Inlocuire baterie auto veche cu cea noua – modalitate de lucru

Pasul întâi presupune deschiderea capotei si localizarea bateriei. La modelele auto mai vechi (inainte de 2005), bateria auto este in general expusa direct vederii, cel mult acoperita cu o un capac dreptunghiular de plastic. In cazul masinilor mai noi, este uneori necesar sa fie extras capacul de plastic ce acopera motorul, ca doar dupa aceea sa se identifice bateria.

In marea majoritate a cazurilor, capacul de plastic al motorului este atasat fie prin suruburi cu cap Philips (in stea), fie prin suruburi cu cap drept sau prin clips-uri presate. Odata identificata metoda de prindere, se trece la desfacerea capacului de plastic si inlaturarea de pe motor.

In acest moment, bateria ar trebui sa fie vizibila, pe una din lateralele motorului. In putine cazuri, bateria se afla in spatele motorului, in partea apropiata cabinei. Odata identificata bateria, este timpul sa fie deconectata de la sistemul de alimentare al masinii.

Cu atentie, se slabeste surubul si piulita care tin fixat polul minus pe baterie. Polul este in general marcat pe baterie, si de asemenea, cel mai des, este colorat cu rosu. Odata slabit surubul, se ridica papucul de pe polul bateriei si se aseaza intr-o zona fara contact metalic. Este extrem de important ca papucul electric ridicat de pe borna bateriei sa nu faca contact cu o suprafata metalica. In caz contrar, pot aparea scurt-circuite ce pot pune viata in pericol.

In acelasi sistem, se deconecteaza polul plus al bateriei, asezandu-se din nou pe o suprafata de plastic sau de lemn, de exemplu pe capacul de plastic scos de pe motor.

Se ridica manerele de plastic ale bateriei si se trage in sus. In cazul in care bateria opune rezistenta considerabila, trebuie verificat daca mai exista o fixare suplimentara adaugata de producatorul auto. De cele mai multe ori, aceasta se regaseste sub forma unei table prinse cu surub, fie la baza suportului bateriei, fie ca o tabla ce acopera zona mediana a bateriei, la fel, prinsa in unul sau doua suruburi. Odata desfacute, bateria va iesi din locas.

Atentie! O baterie auto obisnuita poate cantari intre 10 si 15 kilograme. Deci, efortul pentru a o ridica din locas trebuie sa fie pe masura. Nu este recomandata extragerea bateriei de o persoana in cazul in care exista probleme cu articulatiile, coloana vertebrala sau suferiti de probleme reumatologice. In acest caz, este recomandat sa cereti ajutor de la un apropiat pentru a prelua sarcina.

In final, pozitionati bateria noua in locasul de fixare, astfel incat bornele sa fie in pozitia corecta pentru atasarea papucilor electrici. In general, cablurile bornelor electrice sunt dimensionate astfel incat sa nu poata fi atasate invers. Mai exact, cablul pentru borna minus este suficient de scurt incat sa nu poata fi conectat la borna plus, daca bateria a fost asezata corespunzator.

Asigurati bateria in pozitie, strangand potentiala prindere suplimentara, dupa care atasati pe rand, mai intai cablul pentru borna plus, dupa care cel pentru borna minus. Strangeti papucii electrici folosind surubul acestora, pana ce se obtine o prindere fixa a bornelor. Evitati strangerea excesiva, pentru a nu produce daune filetului surubului. In cazul in care detineti o cheie dinamometrica, cuplul de strangere al suruburilor de borne se regaseste in cartea de service a autovehiculului.

In final se ataseaza si fixeaza capacul de plastic al motorului daca acesta exista) si se face o verificare a noii baterii auto prin pornirea autovehiculului.

Garantie baterie auto

Daca masina porneste si ruleaza corespunzator, este necesar sa va deplasati la un centru autorizat de teste, pentru a beneficia de garantie pentru bateria nou achizitionata. In general, producatorii de baterii auto cer o verificare a bateriei la fiecare 6 luni, pentru a continua validitatea garantiei.

Intrebari frecvente (FAQ)

De ce sa cumparati online baterii auto?

Cumparand dintr-un magazin online aveti mai multe avantaje fata de un magazin clasic, dintre care amintesc doar cateva.
Un numar mult mai mare de modele decat intr-un magazin clasic.
Puteti studia in liniste si compara produsele si puteti cauta in liniste pe internet pareri despre acestea.
Comandati la orice ora doriti, magazinele online functioneaza 24 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica.
Produsele va sunt expediate acasa.
Aveti modalitati de plata diverse, de la plata securizata (online) cu cardul, pana la plata ramburs (ii platiti curierului care va aduce coletul).
Unele site-uri (eMAG este un exemplu) au un sistem de review-uri scrise de cei care au mai cumparat acelasi produs (folositi aceasta oportunitate, cautati si alte pareri pe net).
Legislatia romaneasca a stabilit pentru clientii persoane fizice dreptul de a returna produsele in termenul legal de 14 zile calendaristice (dar sunt multe magazine online care va permit sa returnati produsele intr-un timp mai lung). De exemplu, eMAG a marit acest rermen la 30 de zile.

Ce marci de baterii auto comercializeaza magazinele online prezentate in acest catalog online?

Oferta de acumulatori auto a acestor magazine online este foarte bogata, veti putea gasi baterii auto Varta, Rombat, Bosch, Powerdin, Dacia, Cobra, Magneti Marelli, Vemo, Exide, Banner etc.

Cum alegeti bateria auto?

Am dedicat o pagina din site pentru sfaturi care sa va ajute sa va alegeti bateria auto potrivita pentru masina dumneavoastra.

Cum se inlocuieste bateria auto?

Am realizat un scurt ghid pentru inlocuirea bateriei auto, el poate fi studiat pe site.

De ce imbatranesc bateriile auto si cum le poti prelungi durata de utilizare?

In site veti gasi informatii si despre imbatranirea bateriilor auto si modalitati de a le prelungi durata de utilizare.

5/5 - (2 votes)
Bateria auto - scurt ghid de alegere si cumparare
De ce imbatranesc bateriile auto si cum poti prelungi viata bateriei