Baterie auto - Ghid pentru inlocuirea bateriei auto

autoeco.ro

Cand vine vorba de bateriile auto, durata de viata a acestora tinde, in functie de regimul de utilizare, intre 2 si 5 ani. Evident, sunt si exceptii, unde bateriile auto functioneaza fara probleme pentru pana la 7 sau 8 ani.  Este insa recomandat sa te orientezi catre o baterie auto noua, daca cea de pe masina se apropie de "varsta pensionarii".

Nu de putine ori, bateriile cedeaza subit, astfel ca masina nu va mai porni din repaus. Solutia? Inlocuirea bateriei cu una noua, potrivita pentru autoturismul dumneavoastra.

Este important ca alegerea unei baterii auto noi sa fie facuta in mod documentat, pentru a folosi la maximum produsul achizitionat. Alegerea brandului, a tipului si a capacitatii bateriei joaca un rol critic in obtinerea rezultatului dorit de dumneavoastra.

Este recomandat sa nu se faca rabat la pret, in special datorita faptului ca discutam de un element cheie al oricarui automobil. Valoarea in bani a bateriei auto se amortizeaza eficient prin perioada indelungata de folosire, atunci cand se alege un produs de calitate.

Inlocuire baterie auto - scule necesare

Baterie autoInlocuirea unei baterii auto se poate face acasa, in propriul garaj, nefiind o operatie complexa. Pentru marea majoritate a masinilor, necesarul de scule este reprezentat de:

  • un set de chei fixe;

  • surubelnita Philips;

  • surubelnita dreapta;

  • baterie auto noua.

Inlocuirea bateriei vechi cu cea noua - modalitate de lucru

Pasul întâi presupune deschiderea capotei si localizarea bateriei. La modelele auto mai vechi (inainte de 2005), bateria auto este in general expusa direct vederii, cel mult acoperita cu o un capac dreptunghiular de plastic. In cazul masinilor mai noi, este uneori necesar sa fie extras capacul de plastic ce acopera motorul, ca doar dupa aceea sa se identifice bateria.

In marea majoritate a cazurilor, capacul de plastic al motorului este atasat fie prin suruburi cu cap Philips (in stea), fie prin suruburi cu cap drept sau prin clips-uri presate. Odata identificata metoda de prindere, se trece la desfacerea capacului de plastic si inlaturarea de pe motor.

In acest moment, bateria ar trebui sa fie vizibila, pe una din lateralele motorului. In putine cazuri, bateria se afla in spatele motorului, in partea apropiata cabinei. Odata identificata bateria, este timpul sa fie deconectata de la sistemul de alimentare al masinii.

Cu atentie, se slabeste surubul si piulita care tin fixat polul minus pe baterie. Polul este in general marcat pe baterie, si de asemenea, cel mai des, este colorat cu rosu. Odata slabit surubul, se ridica papucul de pe polul bateriei si se aseaza intr-o zona fara contact metalic. Este extrem de important ca papucul electric ridicat de pe borna bateriei sa nu faca contact cu o suprafata metalica. In caz contrar, pot aparea scurt-circuite ce pot pune viata in pericol.

In acelasi sistem, se deconecteaza polul plus al bateriei, asezandu-se din nou pe o suprafata de plastic sau de lemn, de exemplu pe capacul de plastic scos de pe motor.

Se ridica manerele de plastic ale bateriei si se trage in sus. In cazul in care bateria opune rezistenta considerabila, trebuie verificat daca mai exista o fixare suplimentara adaugata de producatorul auto. De cele mai multe ori, aceasta se regaseste sub forma unei table prinse cu surub, fie la baza suportului bateriei, fie ca o tabla ce acopera zona mediana a bateriei, la fel, prinsa in unul sau doua suruburi. Odata desfacute, bateria va iesi din locas.

Atentie! O baterie auto obisnuita poate cantari intre 10 si 15 kilograme. Deci, efortul pentru a o ridica din locas trebuie sa fie pe masura. Nu este recomandata extragerea bateriei de o persoana in cazul in care exista probleme cu articulatiile, coloana vertebrala sau suferiti de probleme reumatologice. In acest caz, este recomandat sa cereti ajutor de la un apropiat pentru a prelua sarcina.

In final, pozitionati bateria noua in locasul de fixare, astfel incat bornele sa fie in pozitia corecta pentru atasarea papucilor electrici. In general, cablurile bornelor electrice sunt dimensionate astfel incat sa nu poata fi atasate invers. Mai exact, cablul pentru borna minus este suficient de scurt incat sa nu poata fi conectat la borna plus, daca bateria a fost asezata corespunzator.

Asigurati bateria in pozitie, strangand potentiala prindere suplimentara, dupa care atasati pe rand, mai intai cablul pentru borna plus, dupa care cel pentru borna minus. Strangeti papucii electrici folosind surubul acestora, pana ce se obtine o prindere fixa a bornelor. Evitati strangerea excesiva, pentru a nu produce daune filetului surubului. In cazul in care detineti o cheie dinamometrica, cuplul de strangere al suruburilor de borne se regaseste in cartea de service a autovehiculului.

In final se ataseaza si fixeaza capacul de plastic al motorului daca acesta exista) si se face o verificare a noii baterii auto prin pornirea autovehiculului.

Garantie baterie auto

Daca masina porneste si ruleaza corespunzator, este necesar sa va deplasati la un centru autorizat de teste, pentru a beneficia de garantie pentru bateria nou achizitionata. In general, producatorii de baterii auto cer o verificare a bateriei la fiecare 6 luni, pentru a continua validitatea garantiei.

Baterie auto - Ghid pentru inlocuirea bateriei auto
5 (100%) 1 voturi

Bateria auto - scurt ghid de alegere si cumparare
De ce imbatranesc bateriile auto si cum poti prelungi viata bateriei auto