Bateria auto - scurt ghid de alegere si cumparare

autoeco.ro

Daca pentru bateriile telecomenzii sau ale mouse-ului e suficienta o vizita la raionul de electronice din cel mai apropiat supermarket, alegerea unei baterii auto potrivite pentru masina implica mult mai mult de atat. Bateria auto reprezinta o investitie pe termen lung, si deci, nu poate fi neglijata.

Cu atat mai mult este importanta alegerea unei baterii potrivite pentru masina personala cu cat de aceasta depinde buna functionare a automobilului. Daca, de exemplu, un ulei slab calitativ reduce performanta motorului, o baterie auto deficitara va bloca pe loc masina.

Magazinele online de piese auto pun la dispozitie o gama extrem de variata de baterii auto. Astfel, devine destul de complicat pentru un conducator auto fara experienta sa decida asupra unui anumit brand sau model.

Totusi, exista cateva criterii simple ce trebuie avute in vedere la cumpararea unei baterii auto noi. Tinand cont de aceste criterii, detinatorul auto se asigura ca bateria este compatibila cu masina si ca va functiona in parametrii optimi pe durata sa de viata.

Ce trebuie avut in vedere cand va cumparati bateria auto

Dimensiuni

Acumulatori (baterii) auto - bateria autoDesi sunt asemanatoare ca dimensiuni de gabarit, bateriile auto pot avea forme si structuri ce nu le fac compatibile cu anumite marci si modele auto. Inainte de a achizitiona o baterie noua, trebuie verificat daca formatul si dimensiunile acesteia sunt potrivite pentru masina pe care urmeaza sa fie instalata.

Acest lucru se poate verifica prin consultarea cartii de service a masinii, care include dimensiunile potrivite pentru o baterie auto noua. Mai simplu de atat, daca exista posibilitatea, se poate verifica potrivirea cu o baterie, in magazin fizic.

Alimentarea

Bateriile auto sunt caracterizate printr-un curent de incarcare, care variaza in general intre 40Ah si 145Ah. Aceasta valoare nu trebuie sa fie vazuta ca o cantitate consumabila, ca de exemplu la benzina. Bateria auto nu se „consuma liniar”. Unitatea de masura „Ah” se traduce ca amperi-ora, si reprezinta valoarea curentului (in amperi) pe care bateria o poate furniza timp de o ora.

Evident, consumul unui autovehicul se afla in general sub aceasta valoare, de aceea bateria auto poate mentine pozitiile aprinse pentru mult mai mult timp decat o ora.

Capacitatea necesara masinii este inscrisa in cartea de service dar si in manualul de utilizare al masinii. Este recomandat sa alegeti o baterie auto cu o valoare cel putin egala cu cea mentionata in documente.

Pe de alta parte, o baterie cu o capacitate foarte mare nu va putea fi incarcata complet de catre alternator, reducand durata de viata a acesteia. Cu alte cuvinte, daca manualul automobilului recomanda o baterie de 62Ah, este recomandat sa alegeti o baterie de 62Ah sau putin mai mare, de pana la 70Ah.

Curentul de pornire pentru bateria auto

Pe langa capacitatea de a stoca si distribui curent pe durata functionarii masinii, bateria auto ajuta si la pornirea motorului, unde o cantitate de curent foarte mare este solicitata intr-un interval foarte scurt de timp. Acest curent este folosit pentru a actiona electromotorul sau starter-ul masinii, pana ce motorul intra in ciclul de functionare. Iarna, cand temperaturile pot scadea pana la -20 de grade, motorul va porni mai greu, si deci, electromotorul sau starter-ul va lucra mai mult timp, necesitand curent pentru o perioada mai lunga.

Astfel, pe langa curentul nominal oferit in mod constant, bateria auto beneficiaza si de o proprietate privind curentul de pornire la rece sau CCA (cold cranking amps). Aceasta valoare este de obicei de cateva ori mai mare decat curentul nominal. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat o valoare mai mare a curentului de pornire la rece va ajuta. Practic, cheia va trebui tinuta mai putin rasucita in contact pana ce motorul va porni.

Este o idee buna sa fie aleasa o baterie auto ce ofera un corent de pornire ridicat, care ajuta in special in timpul sezonului rece.

Tensiunea de alimentare

Marea majoritate a autovehiculelor de capacitate mica (pana la 7+1 locuri) folosesc baterii ce se alimenteaza la 12V. Baterii auto de 24V sunt utilizate la camioane, autotrenuri si autobuze. Daca noua baterie este intentionata pentru o masina de uz personal, cel mai probabil este necesara o baterie de 12V.

Garantia oferita de producator pentru bateria auto

In marea majoritate a cazurilor, garantia oferita de producator pentru bateriile din gama de pret redus cat si pret mediu, se intinde la 2 ani. Optional, se poate plati suplimentar pentru extinderea garantiei cu unul sau doi ani. Mai mult, pentru pastrarea garantiei, este necesara verificarea bateriei intr-un centru acceptat de producator, o data la 6 luni. Testarea se face de obicei gratuit, insa in functie de centrul de testare, o contravaloare a testarii poate fi impusa.

Bateriile premium pot oferi garantie de pana la 5 ani. Este recomandata o baterie cu o perioada de garantie cat mai lunga.

Bateria auto - scurt ghid de alegere si cumparare
5 (100%) 1 voturi

Baterie auto - Ghid pentru inlocuirea bateriei auto